.♥.

.♥.

zondag 15 mei 2016

FAST techniek voor een beroerte te herkennen!!

Stroke warning Signs // beroerte.


Een beroerte kan verschillende symptomen veroorzaken: verwardheid, afwezigheid, opwinding, duizeligheid, slechter zien, scheve mond, moeilijk spreken, verlamming aan één zijde van het lichaam. De symptomen van een beroerte treden plots op en zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het deel van de hersenen dat getroffen is. Daarom zal je niet altijd alle vermelde symptomen zien. 

*Wat stel je vast ?


Controleer of het slachtoffer adem haalt en bij bewustzijn is. Blijf hem/haar evalueren. Bij een slachtoffer dat nog bij bewustzijn is, voer je de FAST-test uit om je vermoeden van een beroerte te bevestigen.

FAST staat voor Face Arm Speech Time (gelaat-arm-spraak-tijd). Als de persoon één of meer opdrachtjes niet kan uitvoeren, heeft hij waarschijnlijk een beroerte.

*Hoe herken je symptomen van een beroerte?



Door de FAST techniek. Het zijn 4 stappen. Zie je 1 ding dat overeen komt met de FAST techniek. Twijfel dan niet en bel onmiddellijk 112!!! Zeg ook tegen de hulpdiensten dat je de FAST techniek hebt toegepast!!!!

F = face ( gelaat)
Controleer de mond v/h slachtoffer door te glimlachen of tanden te laten zien. Kijk of de mond blijft scheef staan. Want dit is niet juist!!!

A= armen
Dan kijk je de armen na. Controleer een arm (of been) verlamd is. Vraag aan het slachtoffer om de ogen dicht te houden en beide armen (of benen) voor zich uit te strekken met de handpalmen naar boven. Observeer goed. Bijvoorbeeld: Blijft de rechter arm hangen of beweegt deze arm slechts even en zakt hij dan weer naar beneden?

S= speech (spraak)
Ga na of het slachtoffer moeite heeft met spreken. Laat desnoods een zin herhalen of stel vragen.

T= Time (tijd)
Probeer te weten te komen hoe lang deze klachten al duren. Hoe sneller een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld word, hoe kleiner de kans op blijvende hersenschade. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter.


*Wat doe je ?


• Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer hem in een comfortabele zittende houding. Als het toch nodig is om hem te verplaatsen, ondersteun hem dan aan de verlamde zijde.
• Geef het slachtoffer geen eten of drinken. De kans bestaat dat hij zich verslikt.
• Blijf rustig tegen het slachtoffer praten. Hou er rekening mee dat het slachtoffer zelf soms heel moeilijk of niet kan praten en angstig is.

*Schakel gespecialiseerde hulp in!


Alarmeer altijd 112. Vermeld duidelijk de toestand van het slachtoffer (bewustzijn en ademhaling). Geef door dat het vermoedelijk gaat om een beroerte.




Wat te doen bij aanraking van de berenklauw plant!

De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog, met witte bloemschermen met een omvang tot 50 cm. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst langs autowegen, spoorwegen, langs voetpaden en in het bos.
Als de huid in contact komt met het sap van de reuzenberenklauw en wordt blootgesteld aan UV-stralen (zon of zonnebank), kunnen er na 24 uur of later huidletsels ontstaan. De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden.
In geval van huidcontact moet men de huid meteen grondig wassen.
Verander van kleren, als deze ook met het sap in aanraking zijn gekomen.
Daarna moet gedurende minstens een week elke blootstelling aan zonlicht worden vermeden (dragen van bedekkende kledij, gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor).
Verschijnen er toch huidletsels, dan is het raadplegen van een arts aangewezen.

Bron: Rode kruis Erpe-mere (facebook)

Zie ook: http://www.brandwonden.be/index.php/berenklauw/nl/