.♥.

.♥.

maandag 25 juli 2016

Brand. Wat kan je best doen?

Wij geven je 9 belangrijke tips.
1. Afspraken met je huisgenoten
Spreek met je huisgenoten door wat je doet bij uitbraak van een brand. Wie pakt de kinderen? Waar gaan we naar buiten en wie belt er 1-1-2? Dit kan levens redden!
2. Sleutel op een vaste plek
Zorg dat er een sleutel vlak bij de deur ligt, altijd op dezelfde plek. Als er namelijk veel rook in het huis staat, dan is er geen mogelijkheid om de huissleutels te zoeken.
3. Mobiel alleen overdag opladen
Er zijn branden waarbij de oplader van de telefoon de oorzaak is. `s Ochtends zul je ook wel voelen dat de oplader heet geworden is. Sommige telefoons liggen in de oplader onder een kussen, daardoor kan het kussen gaan branden.
4. Elektrische dekens niet dubbelvouwen als ze aan zijn
Vouw deze niet dubbel als hij aan is. Dan kan de deken zijn warmte niet kwijt, wordt ie enorm warm en kan ie gaan branden.
5. Hou je meterkast schoon
Het is zo lekker makkelijk, even de schoenen in de meterkast gooien en dan kan die oude jas er ook nog wel bij. Daar is de meterkast alleen niet voor bedoeld. Als in die meterkast iets gebeurt en het ligt helemaal vol, dan kan je er moeilijk bij.
6. Stofzuiger over het stekkerblok heen
Maak ook eens het stekkerblok schoon wat onder je bed ligt. Stekkerblokken zijn vaak lelijk en liggen daarom uit het zicht. Maar onder een bank of een bed nestelt het stof zich wel in de stekkerdozen en stof kan gaan branden.
7. Geen rolluiken
Rolluiken kunnen een gevaar vormen. Een krantenjongen die bijvoorbeeld de krant komt brengen kan bijvoorbeeld door een rolluik niet zien of er binnen een brand is, dus kan hij ook niemand waarschuwen. Daarnaast blokkeren rolluiken de vluchtwegen. Als de brand ervoor zorgt dat de stroom er mee stopt, of het touwtje van het rolluik verbrandt, dan kun je het rolluik niet meer openen en dus niet meer vluchten.
8.Jonge kinderen niet op zolder laten slapen
Degene die op de zolder slapen lopen het meeste gevaar op. Een brandweer betreedt eerst de eerste verdieping, waardoor de redding voor de jonge kinderen op zolder langer duurt.
9. Zorg dat je huisnummer zichtbaar is
Misschien een bekende tip, maar zorg dat het huisnummer zichtbaar is. Ambulancemedewerkers moeten vaak uit buurtgemeentes komen, dan is het makkelijk als zij snel bij het juiste huis kunnen zijn. Het is natuurlijk zonde als hulpdiensten moet gaan zoeken naar een adres als je echt hulp nodig hebt!

Bron: https://www.facebook.com/EHBO-Koning

zondag 15 mei 2016

FAST techniek voor een beroerte te herkennen!!

Stroke warning Signs // beroerte.


Een beroerte kan verschillende symptomen veroorzaken: verwardheid, afwezigheid, opwinding, duizeligheid, slechter zien, scheve mond, moeilijk spreken, verlamming aan één zijde van het lichaam. De symptomen van een beroerte treden plots op en zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het deel van de hersenen dat getroffen is. Daarom zal je niet altijd alle vermelde symptomen zien. 

*Wat stel je vast ?


Controleer of het slachtoffer adem haalt en bij bewustzijn is. Blijf hem/haar evalueren. Bij een slachtoffer dat nog bij bewustzijn is, voer je de FAST-test uit om je vermoeden van een beroerte te bevestigen.

FAST staat voor Face Arm Speech Time (gelaat-arm-spraak-tijd). Als de persoon één of meer opdrachtjes niet kan uitvoeren, heeft hij waarschijnlijk een beroerte.

*Hoe herken je symptomen van een beroerte?



Door de FAST techniek. Het zijn 4 stappen. Zie je 1 ding dat overeen komt met de FAST techniek. Twijfel dan niet en bel onmiddellijk 112!!! Zeg ook tegen de hulpdiensten dat je de FAST techniek hebt toegepast!!!!

F = face ( gelaat)
Controleer de mond v/h slachtoffer door te glimlachen of tanden te laten zien. Kijk of de mond blijft scheef staan. Want dit is niet juist!!!

A= armen
Dan kijk je de armen na. Controleer een arm (of been) verlamd is. Vraag aan het slachtoffer om de ogen dicht te houden en beide armen (of benen) voor zich uit te strekken met de handpalmen naar boven. Observeer goed. Bijvoorbeeld: Blijft de rechter arm hangen of beweegt deze arm slechts even en zakt hij dan weer naar beneden?

S= speech (spraak)
Ga na of het slachtoffer moeite heeft met spreken. Laat desnoods een zin herhalen of stel vragen.

T= Time (tijd)
Probeer te weten te komen hoe lang deze klachten al duren. Hoe sneller een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld word, hoe kleiner de kans op blijvende hersenschade. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter.


*Wat doe je ?


• Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer hem in een comfortabele zittende houding. Als het toch nodig is om hem te verplaatsen, ondersteun hem dan aan de verlamde zijde.
• Geef het slachtoffer geen eten of drinken. De kans bestaat dat hij zich verslikt.
• Blijf rustig tegen het slachtoffer praten. Hou er rekening mee dat het slachtoffer zelf soms heel moeilijk of niet kan praten en angstig is.

*Schakel gespecialiseerde hulp in!


Alarmeer altijd 112. Vermeld duidelijk de toestand van het slachtoffer (bewustzijn en ademhaling). Geef door dat het vermoedelijk gaat om een beroerte.




Wat te doen bij aanraking van de berenklauw plant!

De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog, met witte bloemschermen met een omvang tot 50 cm. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst langs autowegen, spoorwegen, langs voetpaden en in het bos.
Als de huid in contact komt met het sap van de reuzenberenklauw en wordt blootgesteld aan UV-stralen (zon of zonnebank), kunnen er na 24 uur of later huidletsels ontstaan. De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden.
In geval van huidcontact moet men de huid meteen grondig wassen.
Verander van kleren, als deze ook met het sap in aanraking zijn gekomen.
Daarna moet gedurende minstens een week elke blootstelling aan zonlicht worden vermeden (dragen van bedekkende kledij, gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor).
Verschijnen er toch huidletsels, dan is het raadplegen van een arts aangewezen.

Bron: Rode kruis Erpe-mere (facebook)

Zie ook: http://www.brandwonden.be/index.php/berenklauw/nl/

 

zondag 10 april 2016

Wat is een reddingsdeken?

Reddingsdeken

Wat is een reddingsdeken?

Een reddingsdeken, ook wel isoleerdeken, warmhouddeken of isolatiedeken genoemd, is een deken van hoofdzakelijk aluminiumfolie met een goud- en zilverkleurige kant. Het biedt bescherming tegen te hoge of tegen te lage temperaturen. Hij is isolerend, waterdicht en geleidend. Het belangrijkste doel van dit veiligheidsmiddel is het op de goede temperatuur houden van een persoon. De deken is klein verpakt, dus makkelijk te vervoeren in een auto, boot of rugzak.

Wanneer gebruikt men een reddingsdeken?

Bovengenoemde deken is te gebruiken als een persoon ernstig onderkoeld is geraakt doordat hij een tijd in het water heeft gelegen, bij bewusteloosheid, een shock, of bij een langdurig verblijf in een koude omgeving. Let wel: de deken is brandbaar, dus als u hem wilt gebruiken bij een brand, doet u dit dan alleen als het slachtoffer zich niet meer in de directe omgeving van de brandhaard bevindt! De deken eveneens niet gebruiken bij onweer.

Hoe gebruikt u de deken?


De deken heeft een zilverkleurige kant en een goudkleurige kant: Bij onderkoeling gebruikt u de deken met de goudkleurige kant naar buiten toe.
Een mens verliest veel lichaamswarmte via het hoofd, dus moet het hoofd goed ingepakt worden, maar het gezicht moet vrijgelaten worden. Hierdoor blijft de ademhaling onbelemmerd. Bij oververhitting gebruikt u de deken met de zilverkleurige kant naar buiten toe. Dit heeft te maken met de reflectie van het materiaal.


dinsdag 1 maart 2016

Volgorde van basale reanimatie bij volwassenen.


Vandaag werden in het NBC in Nieuwegein door de Nederlandse Reanimatie Raad de nieuwe reanimatierichtlijnen gepresenteerd.

Voor de basale reanimatie van volwassenen (Basic Life Support) zijn er kort samengevat de volgende wijzigingen:
- Indien een slachtoffer niet aanspreekbaar is wordt er direct 1-1-2 gebeld en de AED gehaald. Bij voorkeur laat de hulpverlener iemand anders bellen en de AED halen. De alarmering vindt dus plaats voordat de ademhalingscontrole heeft plaatsgevonden.
- Er wordt geadviseerd om een mobiele telefoon op de luidsprekerfunctie te zetten, zodat de meldkamercentralist de hulpverlener(s) kan coachen bij de reanimatie.
- De borstcompressies mogen maximaal 10 seconden worden onderbroken om 2 beademingen te geven. Kortere onderbreking is uiteraard beter. Het inblazen van lucht bij de beademing mag maximaal 1 seconde duren, wanneer de borstkas omhoog komt is de beademing effectief.

De frequentie van de compressies van 100-120 keer per minuut en de verhouding compressies:beademingen van 30:2 is niet gewijzigd. Benadrukt wordt dat beademingen belangrijk blijven bij de basale reanimatie.
 
 
 

maandag 29 februari 2016

Verschillen in klachten bij een hartinfarct.


De verschillen zijn bij hartklachten tussen mannen en vrouwen even weer op een rij.
Bij vrouwen levert dat vaak veel vagere klachten op. 
Het belang om daar van bewust te zijn is groot.
 
 

zondag 31 januari 2016

Kei tof om te zien van het Rode kruis.

Een deel van de materialen uit de Historische Verzameling. Voor tentoonstellingen kunt u onder andere gebruik maken van dit materiaal.

Geplaatst door Historische Verzameling Nederlandse Rode Kruis op zaterdag 31 oktober 2015

zaterdag 16 januari 2016

Zwachtels en windsels (productinformatie)

Een zwachtel of windsel is een langwerpig verband, opgerold, dat wordt gebruikt om druk uit te oefenen of om iets te fixeren (bijvoorbeeld een gaas op een wond). De termen zwachtel en windsel worden door elkaar gebruikt. Het is wel zo dat de term zwachtel meer wordt gebruikt voor compressieverbanden en windsel meer voor fixerende verbanden.

Er bestaan verschillende soorten zwachtels en windsels:
 - Hydrofiel windsel niet elastisch
 - Hydrofiel windsel elastisch
 - Crêpe verband (elastisch)
 - Cohesief fixatie windsel (elastisch, niet elastisch, latex-vrij)
 - Cambric zwachtel (niet-elastisch)
 - Elastische compressie zwachtels
     - korte rek (<100-120% uitrekbaar)
     - lange rek (>100-120% uitrekbaar)
 - Niet-elastische compressie zwachtels
 - Adhesieve compressie zwachtels (zwachtels met kleeflaag)
 - Cohesieve compressie zwachtels (plakt aan zichzelf)
 - Meerlaagse zwachtelsets voor compressietherapie


Hydrofiel windsel (elastisch of niet elastisch)
Een bekend voorbeeld van een windsel is een rolletje hydrofiel verband dat gebruikt wordt om gazen vast te zetten, bijvoorbeeld om een wond op de hand of op de vingers te verbinden. Hiervan bestaan elastische en niet-elastische varianten. De elastische varianten zijn het makkelijkst aan te leggen omdat er goed bochten mee kunnen worden gedraaid. Maar soms is een niet elastisch verband nodig, bijvoorbeeld als er constante druk moet worden uitgeoefend.

Crêpe verbanden
Fixatieverbanden die ook makkelijk aan te brengen zijn en goed blijven zitten op onregelmatige lichaamsdelen zijn crêpe verbanden. Crêpe verbanden zijn wat dikker en gemaakt van katoen dat zo geweven is dat de vezels overrekt zijn. Ze zijn zeer flexibel en elastisch en bijvoorbeeld geschikt om een tulband verband rond het hoofd aan te brengen. Crêpe zwachtels zijn meestal lichtbruin van kleur, per stuk verpakt en met een meegeleverd verbandclipje met scherpe punten om het vast te zetten.

Cohesieve fixatie verbanden
Er zijn ook fixerende verbanden die aan zichzelf hechten met een soort klittenbandachtige techniek. Deze cohesieve fixatie verbanden blijven zeer goed zitten en verschuiven niet. Ze zijn ideaal voor gebruik in de spreekkamer en op de eerste hulp om snel verbanden mee te fixeren. Ook met een cohesief fixatieverband is een tulband verband rond het hoofd te maken. Een voorbeeld van een cohesief fixatieverband is Elastomull haft. De meeste merken hebben de toevoeging haft in de naam opgenomen. Voorbeelden van cohesieve fixatieverbanden zijn Elastomull haft, Elastomull haft color,

De cohesieve fixatieverbanden zijn er in allerlei rolbreedten en lengten, en ook in verschillende kleuren. De elastische varianten kunnen latex (natuur-rubber) bevatten. In de meeste ziekenhuizen zijn producten met latex niet meer toegestaan. Bij patiënten met latexallergie verbanden gebruiken waar expliciet opstaat latexvrij (bijvoorbeeld Pehahaft).

Cambric zwachtel
Cambric zwachtel wordt gebruikt als fixatie- en steunverband als onderdeel van een wonddrukverband bij een slagaderlijke bloeding. Bij een slagaderlijke bloeding kan zwelling ontstaan onder het dekverband als het aangebrachte drukverband niet de juiste tegendruk geeft. De Cambric zwachtel is gemaakt van niet rekbaar materiaal en is hierdoor uitermate geschikt voor het verbinden van een slagaderlijke bloeding. De Cambric zwachtel wordt altijd gebruikt in combinatie met synthetische watten die de druk verdelen over een groter gebied. De zwachtel wordt na het aanbrengen vastgezet met kleefpleister of verbandklemmetjes. De keuze van de breedte van de zwachtel is afhankelijk van de grootte van het te verbinden lichaamsdeel. Bij volwassenen volstaat meestal een breedte van 6, 8 of 10 cm en bij kinderen 4, 6 of 8 cm. Bij een ernstige bloeding wordt de wond afgedekt met een snelverband voordat het drukverband wordt aangebracht. Voor het aanbrengen van een wonddrukverband bij een slagaderlijke bloeding heeft u nodig: steriel gaaskompres / cambric zwachtel / synthetische watten / kleefpleister of verbandklemmetjes. Cambric zwachtel is een niet-steriele, niet-rekbare zwachtel van katoen en is ademend en huidvriendelijk. Cambric zwachtels zijn per stuk verpakt in cellofaan.

Elastische compressie zwachtels
Elastische compressie zwachtels worden ook wel onderverdeeld in korte rek (<100-120% uitrekbaar) en lange rek (>100-120% uitrekbaar). Een korte rek elastisch zwachtel is een klein stukje uit te rekken en stopt dan. Een lange rek zwachtel is ver uit te rekken en oefent dan ook een grote kracht uit door de aangespannen elastische vezels. Lange rekverbanden zijn makkelijker aan te brengen dan korte reksverbanden, omdat ze zo flexibel zijn.

Elastische verbanden ondersteunen de spierpompfunctie in de kuitspier. Als niet alle kleppen in de venen intact zijn, of als ze niet helemaal goed aansluiten, dan is de spierpompfunctie matig en ontstaat er oedeem en in ernstige gevallen een veneus ulcus. Als de kuit omgeven wordt door een compressieverband en de kuitspier spant aan, dan worden alle venen veel beter leeg gedrukt omdat de dikker wordende spier niet naar buiten kan uitdijen. Dit is hoe een elastisch verband werkt bij veneuze insufficiëntie. Vermoedelijk voorkomt een elastisch verband ook dat de hoge drukgolven in het veneuze systeem, bij lekke kleppen, zich kunnen voortplanten tot in de kwetsbare capillairen vlak onder de huid. Hierdoor raken die capillairen niet beschadigd.

Een niet elastisch verband of korte reks verband werkt bij intacte kuitspieren het best: het zit als een strakke koker om het been, bij aanspannen van de kuit is er een hoge druk (hoge werkdruk), en bij een been in rust is er een lage druk (lage rustdruk). Bij een elastisch verband of lange reks verband is het andersom. Het verband rekt mee uit dus is bij een aangespannen kuit de werkdruk lager, maar bij een been in rust is er een hogere druk (hoge rust druk) omdat het verband elastisch is en druk blijft uitoefenen. Een niet-elastisch verband werkt dus goed bij een patiënt die rondwandelt en waarvan de kuitspieren het doen. Patiënten die geen goede kuitspieren meer hebben, of die niet meer lopen maar bijvoorbeeld de hele dag in een stoel of scootmobiel zitten hebben juist een elastisch (lange rek) verband nodig om oedeem te bestrijden.

Vroeger werd altijd geroepen: een niet-elastisch verband kan 's nachts aanblijven, maar een elastisch verband moet 's nachts altijd uit. Dit is niet meer zo strikt. Op de Engelse markt wordt bijvoorbeeld al jaren zonder veel problemen een meerlaags compressie verband gebruikt (four layer bandage, Smith & Nephew) waar ook een elastische laag in zit, en dat de hele week dag en nacht aan kan blijven. Voorwaarde is wel dat de patiënt goede arteriële bloedvoorziening in het been heeft (enkel pols index > 0.7) en ook in staat is om te voelen als het te strak zit (geen neuropathie) en om het verband te (laten) verwijderen als het te strak zit.

Er zijn ongelukken gebeurd met compressieverbanden, ernstige schade met necrose van de huid en afstervende tenen zijn beschreven. Maar alleen bij patiënten die arterieel vaatlijden hadden zonder dat dit goed bekend was, of geen pijn konden voelen (neuropathie) of door hoge leeftijd of andere problemen (bewustzijnsdaling) niet in staat waren alarm te slaan. En bij patiënten met erysipelas die gezwachteld werden in de acute fase van de infectie. Bij erysipelas wordt nu geadviseerd om dat niet meer te doen, omdat niet is aangetoond dat het enig nut heeft, en het gevaarlijk kan zijn.


Niet-elastische compressie zwachtels
Een echte niet-elastische compressie zwachtel rekt helemaal niet, bestaat uit niet of nauwelijks vervormbaar weefsel. Niet-elastische zwachtels worden niet zo vaak meer gebruikt omdat ze moeilijk aan te brengen zijn, meestal worden dan korte-reksverbanden gebruikt. Ook bij de niet-elastische compressie (NEC) therapie bij het open been worden in werkelijkheid meestal korte rek zwachtels gebruikt.


Adhesieve compressie zwachtels (zwachtels met kleeflaag)
Adhesieve compressie zwachtels zijn zwachtels, meestal elastisch, met een kleeflaag. Deze zwachtels zitten opgerold met een laagje gladde kunststof er tussen. Dit moet worden verwijderd, daarna plakt het verband aan alles, aan de huid (dat zit niet lekker en is eigenlijk niet de bedoeling) en aan andere verbandlagen. Een zelfklevende zwachtel blijft heel goed zitten en zakt niet af. Bij het verwijderen zal het moeten worden losgeknipt. Een voorbeeld van een zelfklevende zwachtel is Panelast.


Cohesieve compressie zwachtels (plakt aan zichzelf)
Cohesieve compressie zwachtels hechten aan zich zelf door de klittenband-achtige structuur van de stof. Ze bevatten geen kleeflaag en plakken ook niet op de huid. Het verband blijft goed zitten en zakt niet af. De kleefkracht is iets minder goed dan van de echte zelfklevende zwachtels. Een voorbeeld van een cohesief compressie zwachtel is Coban.


Meerlaagse zwachtelsets voor compressietherapie
Meerlaagse zwachtelsets voor compressietherapie worden als set verkocht, in een doos met meerdere materialen, bijvoorbeeld een wondbedekker, een onderlaag, en 1 of 2 zwachtels. Voorbeelden zijn Proguide, Profore, Pro-Two, Urgo K2 en Coban-2.







vrijdag 15 januari 2016

Wat te doen bij brandwonden?

1. Koel de wond ±10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater

Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen! Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de wond. Zo wordt een brandwond niet erger. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om te koelen.

2. Voorkom onderkoeling, koel alleen de wond

Koel alleen de wond met lauw water. Zo voorkom je onderkoeling. Bij brandwonden is de huid kapot. Daarom wordt iemand niet meer vanzelf warm.

3. Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft

Verwijder nooit kleding die aan een wond plakt. Verwijder luiers ALTIJD. Luiers houden hete vloeistoffen vast. Doe de luier uit om verdere verbranding te voorkomen.

4. Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen

Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter! Weet je het nummer van de dokter niet? Bel 112.

5. Smeer niets op een brandwond

Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien. En dus minder goed behandelen.

6. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek

Bedek de wond zodat hij schoon blijft als je het slachtoffer in een deken wikkelt om warm te blijven. Gebruik een schone (thee)doek als er geen steriel verband is.

7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken

Bij grote en/of ernstige brandwonden kan slikken namelijk moeilijk gaan. Daarnaast kan een dokter besluiten om direct te opereren bij grote en/of ernstige brandwonden.

8. Vervoer het slachtoffer zittend

Brandwonden kunnen zwellingen in de keel veroorzaken. Voor de veiligheid is het beter om het slachtoffer zittend te vervoeren. Laat iemand naast het slachtoffer plaatsnemen tijdens het vervoer.